The power of many

Klantenportaal +31 (85) 0090590
Leestijd: 1 min.

Wat is de Primaire Reserve (FCR)?

Definitie

Frequency Containment Reserve (FCR), ofwel primair reservevermogen, is het eerste redmiddel van de netbeheerder om de balans in het net te handhaven. Het wordt continu en automatisch geleverd, moet het volledige vermogen binnen 30 seconden kunnen opstarten, en moet dit vermogen ononderbroken aanhouden voor maximaal 15 minuten. Primair reservevermogen wordt geleverd op basis van de frequentieafwijking in het net - in tegenstelling tot bijvoorbeeld aFRR, wat door een signaal van de netbeheerder in positieve of negatieve richting geactiveerd wordt.

Hoe werken de FCR-veilingen?

Tennet besteedt primair vermogen aan in biedingen waar alle marktpartijen die voldoen aan de minimale productvoorwaarden kunnen deelnemen. Tot juli 2019 worden deze op wekelijkse basis georganiseerd, daarna wordt overgeschakeld op dagelijkse biedingen. Tennet selecteert aanbieders op basis van de merit order. Geselecteerde marktpartijen krijgen de geboden prijs uitbetaald, hierbij spreekt men van paid-as-bid. Een groter aangeboden volume resulteert in betere marktpositie, waardoor het voordelig is om deel te worden van een pool van een aggregator.

Merit Order Nederland Zo vindt de onderscheiding plaats

Hoe compenseert FCR frequentiefluctuaties?

Elektriciteitsverbruikers, generatoren of opslagfaciliteiten kunnen hun flexibele vermogen ter beschikking stellen om de netfrequentie te stabiliseren. Zij ontvangen daarvoor een vergoeding. Om FCR te kunnen leveren, wordt op de apparatuur een frequentiemeter geïnstalleerd die continu de netfrequentie meet. Wanneer de frequentie van het net afwijkt van de standaardfrequentie van 50 Hz, geeft de frequentiemeter een besturingsopdracht aan de centrales om het vermogen aan te passen:

Als de netfrequentie stijgt, vermindert de apparatuur haar stroomtoevoer of laadt zij haar batterijen op. Als de netfrequentie daalt, neemt de elektriciteitsproductie toe of wordt opgeslagen energie in het net geïnjecteerd. Voor de levering van FCR wordt een reserveringsprijs betaald voor de gehele biedperiode - er is geen afzonderlijke activeringsprijs zoals bij eenFRR of noodstroom.

Vermogensband en Deadband Doodband van FCR Frequency Controlled Reserve